FAQ

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Stuur dan je vraag naar projectnieuweburen@gmail.com.

Wat is Nieuwe Buren?

Nieuwe Buren is een platform dat Nederlanders en Nieuwe Nederlanders (statushouders) met elkaar in contact brengt om in een huiselijke en gezellige sfeer bij elkaar thuis te dineren. Nieuwe Buren is een laagdrempelig initiatief wat goed aansluit bij de wensen van Nederlanders en nieuwe Nederlanders om met elkaar in contact te komen. Op deze manier helpt Nieuwe Buren de kloof te dichten tussen twee (te vaak) gescheiden werelden.

Waar moet ik opletten als ik een etentje organiseer?

Voor een geslaagd etentje raadt Nieuwe Buren aan om het volgende goed met elkaar (host en gast) af te stemmen:

 • Wissel telefoonnummers uit voor gemakkelijk contact (telefonisch of via WhatsApp)
 • Stem de locatie (adres) goed met elkaar af
 • Probeer op tijd te komen
 • Stem goed af voor hoeveel personen het diner is en wie er allemaal bij is
 • Vraag elkaar naar dieetwensen zoals bijvoorbeeld wel of geen halal, varkensvlees, alcohol etc. Eventueel kun je vooraf afstemmen wat er gekookt wordt om teleurstellingen te voorkomen.
 • Vraag elkaar naar eventuele allergie├źn
 • Indien de host op een locatie woont waar veel trappen zijn en geen lift, geef dit vooraf aan.
 • Waarom zou ik meedoen aan een Nieuwe Buren diner?

  Een van de meest verbindende factoren in alle culturen is eten. Wij verwachten dat elk Nieuwe Buren diner zal leiden tot gezelligheid, nieuwe vriendschappen en een eerste sociaal netwerk voor Nieuwe Nederlanders in Nederland. Daarnaast verwachten wij dat door deze laagdrempelige etentjes het begrip van Nederlanders voor de situatie en uitdagingen van Nieuwe Nederlanders zal toenemen. Tot slot zal het bijdragen aan het leren en begrijpen van de Nederlandse samenleving taal, cultuur en gewoonten.

  Hoe werkt Nieuwe Buren?

  Het is heel eenvoudig om deel te nemen aan een etentje! Om deel te nemen aan een Nieuwe Buren diner schrijf je je eenvoudig in op de website. Wij proberen dan, op basis van de door jouw verstrekte gegevens, de perfecte match te maken. Dit kan soms eventjes duren. Zodra wij de perfecte match hebben gevonden, sturen wij jou een email met verdere instructies en contact gegevens van jouw match. Je plant dan gezamenlijk een datum voor een etentje.

  Bij wie wordt er thuis gegeten?

  Wij vragen altijd aan de Nederlanders om het eerste etentje te organiseren. Indien het etentje geslaagd is, is het leuk als er nog een tweede keer afgesproken wordt waarbij de Nieuwe Nederlander het kan organiseren. Uiteraard is niets verplicht en kan in overleg met beide partijen hiervan worden afgeweken.

  Moet ik goed Nederlands en Engels kunnen voor een etentje?

  Bij het aanmaken van jouw profiel kun je aangeven welke talen je beheerst. Op deze manier houden wij bij het maken van de perfecte match rekening met het niveau van taalbeheersing van beide partijen.

  Zijn mijn gegevens veilig?

  Ja, jouw gegevens zijn veilig en worden gebruikt bij het vinden van een goede match voor een gezellig etentje. Jouw contact gegevens worden alleen gedeeld met de persoon waarmee wij jou matchen. Persoonlijke gegevens worden niet gedeeld met derden en zijn beveiligd opgeslagen.

  Hoe wordt Nieuwe Buren gefinancierd?

  Nieuwe Buren is een non-profit organisatie en om die reden afhankelijk van giften, donaties en subsidie. Een volledig overzicht van onze partners en sponsors vind je op de website onder het kopje "Onze partners".

  Waar kun je het over hebben tijdens het diner?

  De ervaring leert dat de meeste etentjes heel erg soepel en gemakkelijk verlopen doordat iedereen die aan Nieuwe Buren deelneemt dit vrijwillig doet en er voor open staat om nieuwe mensen te ontmoeten. Nederlanders zijn vaak open en direct. Als je het niet fijn vindt om over iets te praten, zoals persoonlijke details, dan kun je dit aangeven en zal dit gerespecteerd worden.

  Wat een leuk idee van Nieuwe Buren. Hoe kan ik helpen?

  De makkelijkste manier om te helpen is om zelf deel te nemen aan een gezellig Nieuwe Buren diner. Mocht je op een andere manier willen helpen (bijvoorbeeld met sponsoring, helpen als vrijwilliger of iets totaal anders), stuur dan een email naar projectnieuweburen@gmail.com

  Mijn vraag staat er niet tussen?

  Wij helpen je graag. Stuur een email naar projectnieuweburen@gmail.com, dan proberen wij jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.